Wczytywanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

6. Konkurs regionalny „Znani i nieznani z Podlasia – biografie naszych babć i dziadków”

5 grudnia 2025 godz. 08:00 31 marca 2026 godz. 17:00

Miejska Biblioteka Publiczna w Białej Podlaskiej po raz szósty zaprasza
do udziału w konkursie regionalnym „Znani i nieznani z Podlasia – biografie naszych babć i dziadków”, realizowanym pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Biała Podlaska
Michała Litwiniuka oraz Starosty Bialskiego Mariusza Filipiuka.
Konkurs adresowany jest do wszystkich mieszkańców Białej Podlaskiej i powiatu bialskiego,
osób związanych w jakikolwiek sposób z naszym powiatem i miłośników  naszego regionu.
Udział w konkursie jest doskonałą okazją do rozwijania wiedzy o życiu mieszkańców naszego miasta
i regionu na podstawie wywiadów, wspomnień świadków, a także zdjęć i pamiątek zachowanych w rodzinnych i publicznych archiwach.
Główną ideą konkursu jest zebranie biografii znanych i nieznanych mieszkańców naszych miast i wsi.
Zadanie konkursowe polega na  napisaniu biografii mieszkańca Białej Podlaskiej
lub miejscowości położonej na terenie powiatu bialskiego, członka rodziny uczestnika konkursu lub innej niespokrewnionej osoby, której losy związane były z daną miejscowością.
Praca może mieć dość dowolną formę: typowego biogramu słownikowego,
wywiadu z osobą czy też wspomnienia. Wystarczy tylko 5 stron formatu A4.
Tak jak w poprzednich edycjach konkursu, wszystkie nagrodzone prace zostaną opublikowane w specjalnym wydawnictwie pokonkursowym.
Prace konkursowe można nadsyłać do biblioteki od 5 grudnia 2025 r. do 31 marca 2026 r.
Wszelkich informacji o warunkach uczestnictwa udzielamy bezpośrednio w Dziale Wiedzy o Regionie naszej biblioteki oraz w gminnych bibliotekach publicznych powiatu i ich filiach.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie internetowej w plikach do pobrania.

 
 
 
Polityka Prywatności
Okrągłe logo ze stylizowanym LZ w środku. Wokół logo znajdują się rosyjskie słowa tworzące obramowanie. Projekt jest czarno-biały.

Zasady korzystania z plików cookies w serwisach internetowych Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej
im. H. Łopacińskiego w Lublinie (WBP).

Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym (komputerze, tablecie, smartfonie itp.) Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Niektóre pliki cookies są niezbędne do umożliwienia Użytkownikowi poruszania się po Serwisie i korzystania z jego zasobów. Ponadto pliki cookies, poprzez gromadzenie informacji dotyczących sposobu wykorzystywania Serwisu przez Użytkownika, zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie oraz zwiększają ich wydajność, pozwalając na szybsze odnalezienie potrzebnych informacji.

 

Cele plików cookies

 Pliki cookies wykorzystywane są w celach:

  • analitycznych - tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownik korzysta z Serwis, co umożliwia ulepszanie jego struktury i zawartości;
  • technicznych - zapewnienia prawidłowości funkcjonowania i wydajności Serwisu,
    w szczególności utrzymania sesji Użytkownika Serwisu, zmiany wyglądu elementów Serwisu.

 

Rodzaje plików cookies

  • cookies podstawowe są instalowane, jeśli Użytkownik wyraził zgodę za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego na swoim urządzeniu końcowym. W ramach cookies podstawowych wyróżniamy cookies techniczne i analityczne;
  • cookies techniczne są niezbędne, aby Serwis mógł prawidłowo działać. Wykorzystywane są aby zapewnić prawidłowość funkcjonowania i wydajność Serwisu, w szczególności: utrzymać sesje Użytkownika Serwisu, zmieniać wygląd elementów Serwisu, zapewnić odpowiednie wyświetlanie Serwisu w zależności od tego, z jakiego urządzenia korzysta Użytkownik;
  • cookies analityczne są niezbędne do tworzenia statystyk, które pozwalają ulepszyć funkcjonowanie Serwisu, poprzez zrozumienie w jaki sposób Użytkownik korzysta z Serwisu.

 

Jak długo wykorzystywane są pliki cookies

 W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz cookies „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia Serwisu lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

 

Używanie przeglądarki do kontrolowania plików cookies:

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownik Serwisu może dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje
o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

 

Konsekwencje ograniczenia stosowania plików cookies:

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. H. Łopacińskiego w Lublinie informuje, że zablokowanie lub ograniczenie stosowania plików cookies w przeglądarce internetowej może powodować, że niektóre funkcje Serwisu będą ograniczone.

 

Czy pliki cookies są niebezpieczne?

Nie, gdyż pliki cookies nie są programami komputerowymi i nie mogą być wykorzystywane jako kody.

Nie rozpowszechniają wirusów i każdy Użytkownik ma możliwość zarządzania plikami cookies na urządzeniu końcowym

 

W razie pytań zapraszamy do kontaktu za pomocą:  iodo@wbp.lublin.pl

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.