Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie
oraz Dyskusyjny Klub Książki
zapraszają na spotkanie autorskie
Gośćmi spotkania będą Hanna i Paweł Lisowie
autorzy niezwykle popularnych, wielokrotnie wznawianych książek:
„Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”
oraz „Kuchnia Słowian czyli O poszukiwaniu dawnych smaków”
11 września (sobota) 2021 r., godz. 13.00, Galeria WBP
Spotkanie – organizowane w reżimie sanitarnym (maseczki, ograniczona liczba miejsc)
będzie również transmitowane na Facebooku (otwartym) Biblioteki
Rozmowę poprowadzi Ewa Hadrian
Hanna i Paweł Lisowie – bibliotekarka i archeolog, miłośnicy archeologii doświadczalnej, jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków. Przeszli od teorii do praktyki, bazując bowiem na opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych, ziołoznawczych, a także na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, zbudowali opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Spotkaniu towarzyszyć będzie m.in. pokaz naczyń, w których gotowali nasi przodkowie, będzie można także otrzymać szereg cennych rad i przepisów z kuchni słowiańskiej, możliwych do przygotowania także współcześnie, w XXI wieku!
Spotkanie jest elementem projektu Biblioteki “Lansujemy Smaki Lubelszczyzny”
przygotowanego w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2021
“Lansujemy smaki Lubelszczyzny” w WBP
Spotkanie będzie tłumaczone na PJM (Polski Język Migowy)
Tłumaczenie na PJM – Łukasz Grzesiuk
Zobacz:
Spotkanie autorskie z Hanną i Pawłem Lisami – autorami książki “Kuchnia Słowian”