Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie
oraz Dyskusyjny Klub Książki
zapraszają na spotkanie autorskie 

Gośćmi spotkania będą Hanna i Paweł Lisowie

autorzy niezwykle popularnych, wielokrotnie wznawianych  książek:
„Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”
oraz „Kuchnia Słowian czyli O poszukiwaniu dawnych smaków”

11 września (sobota) 2021 r., godz. 13.00, Galeria WBP
Spotkanie – organizowane w reżimie sanitarnym (maseczki, ograniczona liczba miejsc)
będzie również transmitowane na Facebooku (otwartym) Biblioteki

Rozmowę poprowadzi Ewa Hadrian

Hanna i Paweł Lisowie – bibliotekarka i archeolog, miłośnicy archeologii doświadczalnej, jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków. Przeszli od teorii do praktyki, bazując bowiem na opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych, ziołoznawczych, a także na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, zbudowali opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Spotkaniu towarzyszyć będzie m.in. pokaz naczyń, w których gotowali nasi przodkowie, będzie można także otrzymać szereg cennych rad i przepisów z kuchni słowiańskiej, możliwych do przygotowania także współcześnie, w XXI wieku!

 Spotkanie jest elementem projektu Biblioteki „Lansujemy Smaki Lubelszczyzny”
przygotowanego w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2021

„Lansujemy smaki Lubelszczyzny” w WBP

 

Spotkanie będzie tłumaczone na PJM (Polski Język Migowy)

Tłumaczenie na PJM – Łukasz Grzesiuk


Zobacz:

Panorama Lubelska TVP Lublin

Spotkanie autorskie z Hanną i Pawłem Lisami – autorami książki „Kuchnia Słowian”