- Nadesłane artykuły są poddawane wstępnej ocenie formalnej przez członków redakcji oraz redaktorów tematycznych. Po uzyskaniu akceptacji kierowane są do recenzentów zewnętrznych.
- W przypadku uznania pracy za nieodpowiednią do publikacji, otrzymane materiały są zwracane autorowi.
- Procedurze recenzyjnej podlegają wszystkie artykuły nadesłane przez autorów i zakwalifikowane do druku przez redakcję.
- Do oceny każdej publikacji powołuje się co najmniej dwóch niezależnych recenzentów spoza Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Lublinie.
- Wszystkie artykuły są recenzowane z zachowaniem zasady double-blind review process, co oznacza, że w trakcie całej procedury zarówno recenzent, jak i autor nie posiadają wzajemnej wiedzy na temat swoich personaliów. Artykuł otrzymuje numer redakcyjny, identyfikujący go w dalszej procedurze wydawniczej.
- Recenzja ma formę pisemną i kończy się jednoznaczną konkluzją o dopuszczeniu artykułu do druku lub jego odrzuceniu.
- Do druku kierowane są teksty, które otrzymały dwie pozytywne recenzje.
- Autor otrzymuje recenzję swojego materiału do wiadomości.
- Lista recenzentów współpracujących umieszczona jest na stronie internetowej WBP w zakładce Nasze publikacje/Wydawnictwa ciągłe/Bibliotekarz Lubelski.
- Podstawą procedury recenzyjnej są zalecenia Zespołu do spraw Etyki w Nauce, zamieszone w publikacji Dobre praktyki w procedurach recenzyjnych w nauce, Warszawa 2011.
Zasady korzystania z plików cookies w serwisach internetowych Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej
im. H. Łopacińskiego w Lublinie (WBP).
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym (komputerze, tablecie, smartfonie itp.) Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Niektóre pliki cookies są niezbędne do umożliwienia Użytkownikowi poruszania się po Serwisie i korzystania z jego zasobów. Ponadto pliki cookies, poprzez gromadzenie informacji dotyczących sposobu wykorzystywania Serwisu przez Użytkownika, zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie oraz zwiększają ich wydajność, pozwalając na szybsze odnalezienie potrzebnych informacji.
Cele plików cookies
Pliki cookies wykorzystywane są w celach:
- analitycznych - tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownik korzysta z Serwis, co umożliwia ulepszanie jego struktury i zawartości;
- technicznych - zapewnienia prawidłowości funkcjonowania i wydajności Serwisu,
w szczególności utrzymania sesji Użytkownika Serwisu, zmiany wyglądu elementów Serwisu.
Rodzaje plików cookies
- cookies podstawowe są instalowane, jeśli Użytkownik wyraził zgodę za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego na swoim urządzeniu końcowym. W ramach cookies podstawowych wyróżniamy cookies techniczne i analityczne;
- cookies techniczne są niezbędne, aby Serwis mógł prawidłowo działać. Wykorzystywane są aby zapewnić prawidłowość funkcjonowania i wydajność Serwisu, w szczególności: utrzymać sesje Użytkownika Serwisu, zmieniać wygląd elementów Serwisu, zapewnić odpowiednie wyświetlanie Serwisu w zależności od tego, z jakiego urządzenia korzysta Użytkownik;
- cookies analityczne są niezbędne do tworzenia statystyk, które pozwalają ulepszyć funkcjonowanie Serwisu, poprzez zrozumienie w jaki sposób Użytkownik korzysta z Serwisu.
Jak długo wykorzystywane są pliki cookies
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz cookies „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia Serwisu lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
Używanie przeglądarki do kontrolowania plików cookies:
W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownik Serwisu może dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje
o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Konsekwencje ograniczenia stosowania plików cookies:
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. H. Łopacińskiego w Lublinie informuje, że zablokowanie lub ograniczenie stosowania plików cookies w przeglądarce internetowej może powodować, że niektóre funkcje Serwisu będą ograniczone.
Czy pliki cookies są niebezpieczne?
Nie, gdyż pliki cookies nie są programami komputerowymi i nie mogą być wykorzystywane jako kody.
Nie rozpowszechniają wirusów i każdy Użytkownik ma możliwość zarządzania plikami cookies na urządzeniu końcowym
W razie pytań zapraszamy do kontaktu za pomocą: iodo@wbp.lublin.pl